CAMPANYA 2023

respectam.pallarssobira.cat

Activitats 2023

Punts liles

Hem fet diversos Punts Liles amb el lema “Diem Prou”. Aquests s’han realitzat amb el suport d’una carpa a Alins, Ribera de Cardós, Escaló, Espot, Arrós de Cardós, Farrera, Gerri de la Sal, Isil, Tavascan, Llavorsí, Rialp, Sort, Tavascan i València d’Aneu, Esterri d’Àneu i Tírvia, a càrrec de GR-Feminista.

 

Els “Punt lila” són espais d’informació i assessorament sobre violències sexuals i lgbtifòbiques. En aquests espais també s’informa i acompanya a les possibles víctimes seguint un protocol establert emmarcat dins la Campanya Només Sí és sí. Respecta’m. Funcionen també com a mesura dissuasiva de possibles agressions sexuals i són viscuts com a espais segurs per a les noies i dones que assisteixen a la festa.

Punts liles de Rialp i Llavorsí

Pulseres, gots i ampolles amb el lema "Diem Prou"

Amb els punts liles, s’han repartit diversos materials per a la concienciació i sensibilització de les violències masclistes.

 

  • Pulseres: Amb el lema: “El Pallars Sobirà rebutja les violències masclistes. Diem Prou!”

  • Gots: Amb el lema “Només Si és Si”

  • Ampolles: Amb el lema “Diem Prou!

 

Campanya "amb el nom de dona"

“Amb nom de dona” és una campanya per reivindicar una major presència de les dones als carrers i espais públics de la nostra comarca. Aquest any inicia la seva posada en marxa amb la tria i homenatge, per part de cadascun dels ajuntaments del Pallars Sobirà d’una dona o col·lectiu de dones que han considerat rellevants per al municipi.

  • PLAQUES COMMEMORATIVES

A partir de l’ elecció que ha fet cada ajuntament s’han fet plaques commemoratives dedicades a dones rellevants de la Comarca i dels municipis.

S’han col·locat en un espai públic del mateix municipi, amb la celebració d’actes commemoratius. Les plaques que podem trobar son:

Alins Francesca Cantúrria
Alt Àneu Gertrudis Comenge
Baix Pallars Les Salineres
Espot Les Dones d’Espot i Estaís
Esterri d’Àneu Les Rentadores
Esterri de Cardós La Tupina (Mestresses)
Farrera Les Pageses
La Guingueta Lucrècia Ventimiglia Làscaris
Lladorre L’aiguadora
Llavorsí Les Cosidores
Rialp Maria Barbal
Soriguera Les Dones de la Postguerra
Sort Roser Rafel
Tírvia Josefina Castellví i Piulachs
Vall de Cardós Les Dones Rurals

Placa dedicada a Geltrudis Comenge (Alt Àneu)

  • ACTES COMMEMORATIUS

Per tal de presentar les plaques commemoratives, s’ha realitzat un acte commmemoratiu a cada municipi. A continuació us deixem un recull d’alguns actes que s’han realitzat:

 

Rialp – Maria Barbal

L’acte va comptar amb la mateixa dona homenatgeada, Maria Barbal.

 

Esterri d’Àneu: Les rentadores

L’acte va oferir una lectura del llibre,  “Als Afores” a càrrec de la pròpia autora, Montse Milan,  i una xerrada de la Cristina Simó Barbal.

 

La Guingueta d’Àneu – Lucrècia Ventimiglia Làscaris

Es va oferir la xerrada de “Joc de Dames” de Cristina Simó.

 

Alt Àneu – Gertrudis Comenge

L’acte va oferir una xerrada de l’historiador Oriol Riart i va amenitzar l’acte amb música, comptant amb l’especial presència de la família de l’homenatjada Gertrudis Comenge.

 

Llavorsí – Les cosidores

Es va realitzar un acte amb parlament de responsables de l’ajuntament i la presència de dones que formaven part del col·lectiu homenatjat, les cosidores de Llavorsí.

Punts de llibre

S’han elaborat 15 punts de llibre, un per a cada municipi del Pallars Sobirà. El disseny dels punts de llibre ha anat a càrrec de Recreant que ha comptat amb la col·laboració de la il·lustradora Mar Hurtado.

 

Descarrega el manifest de la Campanya

I llegeix-lo a la teva Festa Major o Acte! Si vols el pots descarregar en mp3

Vols gots per a la teva Festa?

Tenim gots reutilitzables de la campanya mida gran i ample que pots demanar a la deixalleria. Recorda que s’han de tornar nets.

Fem difusió a les xarxes #NomesSiesSi

Col·laboreu a donar difusió a la campanya, amb fotos i missatges a Instagram, facebook, Twitter amb l’etiqueta #NomesSiesSi

Registreu els casos que hagueu detectat a la vostra festa

Descarregueu i imprimiu el full de registre (en format XLS o PDF) abans de la festa, anoteu els incidents al full i envieu una foto o el document per email a arubio@pallarssobira.cat

Consulta anteriors campanyes

La vostra col·laboració és imprescindible!

Feu que les vostres Festes Majors siguin també lliures de violències masclistes!

Aquesta iniciativa esta impulsada per tots els Ajuntaments del Pallars Sobirà amb el fons del pacte d’Estat contra la violència de gènere amb la coordinació tècnica del SIAD (Servei d’Atenció i Informació a les Dones) i el suport de l’Oficina Jove del Pallars Sobirà i el suport de comissions de festes i altres entitats de la comarca.

Posa’t en contacte amb nosaltres i adheriu-vos-hi!  siad@pallarssobira.cat // 973620107