#25N Sobirà
Novembre de sexualitats i relacions sanes al Pallars Sobirà
Presentació
Benvolguts i benvolgudes,
Des del SIAD –Servei d’Informació i Atenció a les Dones- i el SAI –Servei d’Atenció Integral-, dels Serveis Socials, del Consell Comarcal, s’ha organitzat per quart any consecutiu el “Novembre, mes de les sexualitats i les relacions sanes”.
El pròxim 20 de novembre és el dia internacional de la memòria trans i el 25 de novembre es commemora el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, motius pels quals el SIAD i el SAI van triar el mes de novembre, sumant-se a les reivindicacions que clamen ambdós dies internacionals: la igualtat entre persones independentment de la seva identitat de gènere i la fi de qualsevol mena de violència per aquest motiu.
“Novembre, mes de les sexualitats i les relacions sanes” dóna una mirada en positiu, sensibilitzadora i educadora, que promou canvis en la manera d’entendre la sexualitat i les relacions per tal d’incidir alhora en la disminució i eradicació de les violències.
Durant tot el novembre, s’han programat a les llars d’infants, les escoles i instituts de tota la comarca: conta contes amb temàtica d’igualtat, tallers sobre bon tracte i sexualitat i relacions sanes i xerrades sobre violències sexuals. Aquest any, hem continuat ampliant la franja d’edats per tal que el màxim d’alumnes de l’àmbit educatiu rebin informació i formació de qualitat que contribueixi a créixer sent millors persones.
I, novament, s’han programat xerrades telemàtiques adreçades a professorat i famílies sobre com abordar la sexualitat a la pubertat i l’adolescència i, una xerrada del grup d’atenció a la víctima de MMEE adreçada a tota la població.
Manifest 25N
Dones supervivents al Pallars Sobirà
El SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones) del Pallars Sobirà va presentar el passat 25N “Dones supervivents al Pallars Sobirà”. Es tracta de cinc càpsules de vídeo, elaborades a partir de les entrevistes realitzades pel SIAD a cinc dones de la comarca, víctimes de violència masclista, i que presten el seu testimoni de forma anònima. Les veus dels vídeos, són lectures dramatitzades realitzades per altres dones que s’hi han prestat de forma voluntària. Cada vídeo respon a una pregunta formulada al llarg de l’entrevista i que funciona com a fil conductor del posterior treball de gravació i edició tant de les imatges, a càrrec de Felipe Valladares, com de la composició musical, a càrrec de Ricard Castellarnau, que s’ha estat elaborant durant l’any 2021 i 2022.
L’objectiu de “Dones supervivents al Pallars Sobirà” és, a partir del relat en primera persona, apropar la realitat de les violències masclistes i combatre la percepció del “aquí no passa!”, ja que sí, passa a totes les comarques, també a les de muntanya i no distingeix entre procedència ni classe social. Els vídeos inclouen, a més, dades útils per fer-nos una major representació del que signifiquen les violències masclistes.
Aquesta minisèrie està ideada i impulsada pel SIAD del Consell Comarcal del Pallars Sobirà amb la col·laboració de tots els ajuntaments de la comarca.
La Marta, la Maria, la Joana, la Lola i la Sara, responen a cinc qüestions:
- Com em defineixo?
- Què és la violència masclista?
- La meva vivència
- El clic
- Un missatge, un desig …




